Bezalkoholowy cydr ze Szwecji? Wyprodukowany dla/w Ikei? No dobra – spróbujmy.
W zapachu: sok jabłkowy. W barwie: jasny sok jabłkowy. W smaku: sok jabłkowy. Tyle, że gazowany. Serio. I w sumie – nic w tym dziwnego; w końcu to właśnie sok jabłkowy, a nie alkohol (a dokładniej: zawartość alkoholu: 0,1%) więc jak inaczej mógłby smakować, wyglądać i pachnieć?
A tak po ludzku: rześki, przyjemny w smaku, słodki, gazowany napój. Cydr? A gdzie tam; tylko z nazwy (przynajmniej nie wg. naszych standardów – zasadniczo cydrami są napoje o zawartości alkoholu minimum 1.2%). Cider Äpple to prostu gazowany sok jabłkowy, w dodatku – doprawiany cukrem.
„Cydr”: Cider Äpple
Kategoria: bezalkoholowy, organiczny
Skład: woda gazowana, cukier, soki (jabłkowy, fermentowany jabłkowy, gruszkowy – wszystkie z koncentratów), aromat jabłkowy, kwas (E330), substancja konserwująca (E224)
Alkohol: 0,1%
Pojemność: 0,5l
Producent: Inter IKEA
Jeśli jest fermentowany, to nie jest to „zwykły sok”. Tyle w temacie. Dla Polaka jak coś nie ma tyle procentów, żeby go przytrzepało, to znaczy że to soczek?
Znawca – niby tak, ale jednak, zasadniczo, cydry są kategorią alkoholi. Jak piszemy w opisie – nawet o niewielkim % – nijak nietrzepiącym, czyli powyżej 1,2%. Ten „cydr” tego kryterium nie spełnia.