Zapach znikomy, odrobina chmielu. Piana średnio wysoka, ale utrzymuje się długo. Barwa: piękny, jasny, mętny miód. Smak – rewelacja. Jest orzeźwiające, chmielowe ale delikatne, czuć pszenicę i pełnię dobrze wysyconego smaku. Jest słód, jest chmiel, jest pszenica, jest wszystko, czego trzeba, aby piwo było znakomite. I takie właśnie jest.
A tak po ludzku: Prawdopodobnie najlepsze polskie piwo (przynajmniej z tych masowo produkowanych). Jest i rewelacyjne i niedrogie – trudno (a może nawet: nie da się) w tej chwili wytypować lepsze, masowe piwo rodem z Polski.
Piwo: Książęce Złote Pszeniczne
Kraj pochodzenia: Polska
Gatunek: pszeniczne
Skład: woda, słód pszeniczny, słody jęczmienne (pilzeński i karmelowy), syrop cukrowy, chmiel goryczkowy, chmiel aromatyczny
Alkohol: 4,9%
Ekstrakt: 12%
Pojemność: 0,5 l
Zdjęcia: zasekunde.pl
Być może dobrą ocenę tłumaczy, że krajem produkcji jest najprawdopodobniej Holandia (tak przynajmniej ćwierkają wróble z okolic Franowa).
[…] A tak po ludzku: bardzo dobre piwo. Walory estetyczne – pierwsza klasa. Smakowo nic zaskakującego, ale jest bardzo rześkie, delikatne (choć nie bez subtelnej goryczki) i solidne. Świetne piwo na dłużej (proszę czytać; „na więcej”), a do tego bardzo dobre na gorące dni kończącego się właśnie lata. Warto spróbować; na pewno przypasuje np. osobom, które lubią Książęce Złote Pszeniczne. […]