Na początek: bardzo intensywny, słodowy zapach. Piana dość wysoka, dość długo utrzymuje się na przysłowiowe „dwa palce”, a niemal do końca w postaci lekkiego wianuszka. Piękna, mętna konsystencja łącząca się z bardzo ładną, jasno-miodową barwą. Na początku w smaku wręcz odrobinę cierpkie, ale do goryczki język przyzwyczaja się bardzo szybko, a później wyczuwa się ją już tylko na końcu języka.

A tak po ludzku: wizualnie i smakowo – bardzo, bardzo fajnie. Pasuje w zasadzie do wszystkiego; od paluszków, po mięso z grilla. Jest orzeźwiające i delikatne; „Śmietanka” to bardzo dobre, pszeniczne piwo.

Opis producenta: Jasne piwo pszeniczne o charakterystycznym aromacie bananów i goździków. Naturalnie mętne, mocno wysycone dwutlenkiem węgla. Odpowiednio zaserwowane tworzy w szklance efektowną czapę piany – cieszącą oko i podniebienie każdego piwosza.

Ważne: „Śmietanka” to nowa receptura inspirowana klasyczną „Śmietanką Toruńską” pochodzącą też z browaru Jan Olbracht, ale z Torunia. Opisywaliśmy ją tutaj: Śmietanka Toruńska.

Piwo: Śmietanka
Kategoria: pszeniczne, pasteryzowane, niefiltrowane
Skład: woda, granulat chmielowy Hallertau Tradition, drożdże piwowarskie. Słody jęczmienne, pilzeński, karmelowy jasny, pszeniczny.
Alkohol: 5,6%
Ekstrakt: 12,5%
Pojemność: 0,5l
Browar: Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy (Piotrków Trybunalski)

fot.: ZASEKUNDE.PL

Śmietanka – Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy (Piotrków Trybunalski) – polskie piwo pszeniczne

Śmietanka – Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy (Piotrków Trybunalski) – polskie piwo pszeniczne

Śmietanka – Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy (Piotrków Trybunalski) – polskie piwo pszeniczne

Śmietanka – Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy (Piotrków Trybunalski) – polskie piwo pszeniczne

Śmietanka – Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy (Piotrków Trybunalski) – polskie piwo pszeniczne

Śmietanka – Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy (Piotrków Trybunalski) – polskie piwo pszeniczne